Організація харчування в ЗДО
- 28 лют. 2024 р.
- Читати 1 хв
Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища.
Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами,
вітамінами і мінеральними солями).

ПОРАДИ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ:
Важливо пам'ятати, що велику роль відіграє сервірування столу.
Красиво прикрашена ароматна страва інтенсивніше стимулює гарний апетит у дитини. Подавайте страви та сервіруйте стіл естетично. Оригінальність подачі страви може вмотивувати дитину спробувати новий продукт.
Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
Давайте дитині змогу брати участь в оформленні страв, адже це поліпшує естетичний смак і є проявом турботи про тих, для кого готують їжу.
Найліпший спосіб сформувати або скорегувати звички дитини — продемонструвати бажану модель харчової поведінки на особистому прикладі.
Подавайте страву в призначеному для цього місці. Від ставлення сім’ї до процесу прийому їжі залежать харчові звички дитини.
Дуже важливо дитині звикати до вживання різноманітних страв. Пропонуйте дітям пробувати щось нове. Завдяки цьому в дитини формуватиметься смакова цікавість.
Обговорюйте структуру страви, її консистенцію, колір, аромат, історію. Усе це разом із вживанням їжі поповнить словниковий запас та поглибить ерудицію дитини.
Дорослі не повинні негативно коментувати страву, а мають дати змогу дитині самостійно скуштувати і прислухатися до власних смакових уподобань.
Не робіть із їжі винагороду. «Солодкі» заохочення можуть стати вагомою перешкодою для формування здорових харчових звичок.
Обговорюйте разом з дітьми корисні та шкідливі властивості продуктів харчування.
Для отримання інформації батьками щодо харчування дітей в ЗДО (ясла-садок) №33 "Дивограй", в інформаційних куточках закладу та у Viber групах щодня розміщується меню.


Коментарі